קניין רוחני הוא מושג משפטי כללי למשאבים או טובין שאינם מוחשיים בהכרח ונוצרו על ידי בני אדם. לעניינו, ההגנה על קניין רוחני חשובה מאוד למניעת השימוש ללא רשות במוצרים וביצירות שלך, כיוצרן ובכדי להגן על העניין הכלכלי שבהם. הקניין הרוחני כולל כמה מושגים שונים הזוכים להגנות שונות. במאמר זה נתייחס לשלושת סוגי הקניין הרוחני המרכזיים והדרכים להגן עליהם: פטנטים, סימני מסחר וזכויות יוצרים.
פטנטים – באתר רשות החדשנות מוגדר פטנט כזכות שמעניקה המדינה לבעל אמצאה למנוע מאחרים להשתמש בה, לייצר אותה, למכור אותה או לייבא אותה. מסמך הפטנט מתאר את האמצאה והוא מסתיים בחלק שנקרא ״תביעות״ (Claims). התנאים לקבלת פטנט (תנאים מצטברים):
1. אמצאה בתחום הטכנולוגי חייבת להיות מעשית ולא אבסטרקטית.
2. האמצאה חייבת להיות חדשה – אם היא פורסמה לפני הגשת הבקשה לא ניתן לקבל פטנט.
3. האמצאה מהווה התקדמות ואינה מובנת מאליה עבור אלו העוסקים בתחום באותה נקודת זמן.
4. האמצאה מועילה ומשפרת את המצב הקיים.
על מנת להגן על פטנטים יש לבצע רישום שלהן המעניק הגנה משפטית חזקה יותר. בעל הרישום יכול להוכיח את זכותו בבית המשפט או בהסדרים חוץ משפטיים ביתר קלות בזכות הרישום. הפטנט מוגבל לטריטוריה שבה היא נרשמה (לכן יש לשקול לרשום פטנט בכל המדינות בהן יש צורך בהגנה) ובדרך כלל מדובר על זכות המוגבלת בזמן (פרק של כ-20 שנה מתאריך הבקשה). כמו כן הזכות ניתנת רק לאחר שרשות הפטנטים בחנה את הבקשה ומצאה כי היא עומדת בתנאי החוק. התהליך יכול להיות יקר בשל הצורך בבדיקה בהתכנות רישום הפטנט, בתשלום עבור אגרות במדינות שונות וכן הוצאות נוספות. כמו כן מדובר בתהליך הלוקח זמן רב.
סימן מסחרי – הינם אותיות, ספרות, מילים, צלילים או צירופם המשמשים יצרנים או ספקי שירות כדי לסמן סחורות או שירותים על מנת שיזוהו באופן ייחודי על ידי הצרכן. רישום סימן המסחר מאפשר לבעליו שימוש ייחודי בגינם הוא נרשם ומאפשר לו לבנות מוניטין, לבדל עצמו ממתחריו ומונע הטעיה.
על מנת להגן על סימן מסחרי יש לבצע רישום. לפני הרישום יש לבצע חיפוש במאגרים כדי לוודא שלא נרשמה בקשה לרישום אותו סימן מסחר. את החיפוש ניתן לבצע במנוע חיפוש ישראלי ובינלאומי. הוא מחולק לפי סיווגים של סחורות ושירותים. לאחר מכן ניתן להגיש בקשה לרישום סימן מסחר בישראל. רק לאחר שהוגשה בקשה לרישום סימן מסחרי בישראל ניתן להגיש בקשה מקוונת לרישום בינלאומי המתבסס על הרישום המקומי.
זכויות יוצרים – ההגנה נובעת מחוק זכויות יוצרים, תשס״ח – 2007 ואין צורך לבצע רישום כלשהו. החוק מגדיר מהי זכות יוצרים, מהי העתקה, אילו שימושים מותרים, מהי זכות הבעלות, תקופת זכות היוצרים וכו׳. החוק מסדיר תרופות ופיצויים, בין היתר פיצוי בלא הוכחת נזק על פגיעה בזכות היוצרים. מכיוון שזכות היוצרים אינה כרוכה ברישום, בדרך כלל נוסיף הגנה על זכות היוצרים בעזרת הסכמים שונים עם צדדים שיכולים להיחשף לקניין הרוחני שלנו. הסכמים כגון: הסכמי סודיות, הזמנות עבודה המכילות סעיפים המתייחסים לקניין הרוחני, וסעיפים מקבילים בהסכמי עבודה והסכמי ייעוץ. בהסכמים אלו חשוב להגדיר למי שייך הקניין הרוחני ואילו הגבלות קיימות על שימוש ו/או חשיפה. הסכמים אלו יסדירו נושאים שונים הכוללים בין היתר גם נושא של הגדרות מהו קניין רוחני מוגן ומהו לא, סוגיות של פיצוי במקרה הפרה, מסגרת זמן להגנות וסמכות שיפוטית.
אם חשובה לכם ההגנה על הקניין הרוחני שלכם, מומלץ להתייעץ עם עו״ד שידע לתת מעטפת הגנה כוללת לקניין הרוחני שלכם.